Plantning af træer i halvørkenen

Plantning af træer i halvørkenen

Vi planter træer, hvor intet andet gror...

Globalt mistes 48 fodboldbaner skov hvert minut1, og inden 2030 vil behovet for vand være 40 procent større end forsyningen af rent vand2. Det, der gør os unikke er, at vi har formået at drive kommercielt skovbrug i områder med halvørken.

Ved at etablere plantager i landområder med halvørken, når Better Globe de mennesker, der har brug for hjælp til selvhjælp, og på samme tid forvandler vi praktisk talt ubrugelig jord til grønne plantager. Der er store områder af jord i Afrika syd for Sahara, der for det meste anses for at være værdiløs. Jorden er ikke egnet til landbrug og kan ikke bruges til husdyrhold eller noget andet, der kunne være til nytte for nogen.

Den lokale befolkning mangler både ressourcer og viden til selv at tage hånd om det på en måde, hvor det igen bliver brugbart. De fleste steder har de allerede opgivet jorden, og resultatet er store tørre områder. Hvis der ikke gøres noget for at forbedre forholdene som fx at plante træer, vil al jorden med tiden skylles eller blæse væk, og alt der er tilbage er det røde ørkenlandskab, der er så almindeligt i områder som det landlige Kenya.

Men det betyder ikke, at jorden rent faktisk er værdiløs. Vi har brugt de sidste 10 år på at forædle vores processer for at kunne gøre disse landområder grønne igen. Fotoet øverst på siden viser den klare skillelinje, hvor plantagen begynder og den tørre røde jord. Ved at arbejde systematisk gennem lang tid, kan man plante træer, der til gengæld hjælper med at reducere erosion og ændre mikroklimaet.

Kiambere plantage i det tidlige forår. Bemærk hvordan andre planter er begyndt at gro mellem træerne.

Når træerne er på plads og har slået rod, giver de skygge og tiltrækker fugtighed og næringsstoffer i jorden. Jorden bliver mere frugtbar for hvert år, og i halvørkenområder kan man se stor forskel allerede efter nogle få år. Det får dyrelivet til at vende tilbage så som pattedyr, fugle, padder og insekter. Det lokale mikroklima ændrer sig, og afgrøder, der giver en årlig høst, kan plantes mellem træerne.

Vores træer standser erosion

Better Globe har vist, at det er muligt fuldstændig at bremse den store erosion omkring Lake Kiambere. Dette gøres ved at plante træer, og ved at blokere erosionskløfter med tusindvis af diger. Træarterne, der plantes på det 100 hektar store område, er Mukau (Melia volkensii), Neem (Azadirachta indica) og snart også Akacie (Acacia senegal).

Mukau, den vigtigste art for Better Globe, plantes grundet dets overlegne mahogniagtige træ. Vores studier har vist, at de kan plantes året rundt forudsat, at de får tilstrækkelig med pleje og vand. Væksten er fortræffelig med planter op til 3 meters højde efter bare halvandet år.

Example of what an area affected by erosion may look like.
Eksempel på, hvordan et område, der er udsat for erosion, ser ud.

Better Globe har plantet Neem for dets olie, der anvendes til biologiske pesticider og også har medicinske egenskaber. Vi er også i gang med at skaffe udvalgte frø af Acacia Senegal, og arbejder på at etablere en måde, hvorpå vi kan plante forskellige forekomster af denne art.

Det producerer det værdifulde akaciegummi, et stabiliseringsmiddel med mange industrielle anvendelsesområder i fødevarer, drikkevarer og grafisk industri. Alle disse arter er tilpasset det lokale miljø dvs. varmt og halvtørt med uregelmæssig nedbør. Især Melia volkensii og Acacia senegal er ekstremt resistente overfor tørke.

Start opsparing i træer eller reserver en plads på et webinar

Hvis du også ønsker at deltage og gøre en god gerning, bidrage til en bedre verden og håndtere din opsparing på en etisk, bæredygtig og langsigtet måde, så brug linket nedenfor.

Du er velkommen til at læse mere her på hjemmesiden, hvis du har andre spørgsmål. Vi har en FAQ side med de 50 oftest stillede spørgsmål, og du kan naturligvis kontakte os på support@betterglobe.com.

Klar til at købe nogle træer?

If you also want to do good, contribute to a better world and save your money in an ethical, sustainable and long-term way, use the link below. Start saving monthly or buy single trees

Reserver din plads på webinaret

Each Tuesday evening at 8.30 pm we host a live-streamed information meeting online, where you can get more information. It is free of course, and you will be able to ask questions. Book your seat
Alina Lundberg
Gothenburg, Sweden

Mig og min familie har købt træer siden 2008. Vi synes at det fantastisk, at vi kan få vores penge til at vokse, mens de gør en forskel for så mange andre mennesker. Jeg har været i Kenya selv og se plantager og skoler med egne øjne, og i dag kan jeg ikke lade være med at dele det med andre mennesker

Kontakt os

Hvis du har nogen spørgsmål eller betænkeligheder, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os på support@betterglobe.com

Træplantning reducerer klimatruslen

Det er ingen nyhed, at træer bidrager til at reducere klimatruslen. Allerede i IPCC-rapporten fra 2018 blev det oplyst, at der skulle kræves cirka 1 milliard hektar yderligere skov. Dette svarer til cirka 2 milliarder fodboldbaner med skov, eller et område på størrelse med USA. Men ifølge en ny undersøgelse fra d. 5. juli iLæs mere…