Vand

Vand

De fleste mennesker mangler adgang til rent vand

Mangel på vand er et af de største problemer i de områder, hvor vi opererer. Vandmangel fører ikke kun til praktiske problemer med at plante træer, men også problemer med sundhed, hygiejne, mad og uddannelse.

Vi har valgt at plante træer i områder med halvørken. Disse områder er tørre og på vej til at blive til ørken grundet afskovning og ringe nedbør. De er ofte udsat for erosion, da der ikke er rødder og planter til at holde jorden på plads i perioder med regn. Det er derfor, vi har plantet træer, der er naturlige i dette miljø og mere eller mindre kan klare sig selv.

De to typer af træer, vi planter, er primært mukau og akacietræer. Hvis disse træer overlever det første år, har de tendens til at kunne klare sig selv derefter. Akacietræer er især resistente overfor mangel på vand, og vi har set dem overleve i op til halvandet år uden vand.

Drip irrigation of a mango tree in Kibwezi, Kenya.
Drypvanding af et mangotræ i Kibwezi, Kenya.

For at sikre succes vander vi både manuelt og gennem drypvanding. I sidstnævnte tilfælde lægger vi vandslanger ud langs linjen af træer, i nogle tilfælde dækket med jord for at undgå fordampning, og laver et lille hul i slangen ved træet for at koncentrere vandingen, hvor der er størst behov for den. Når træet begynder at gro, skygger de jorden omkring sig, og det får til gengæld vegetation til at vokse frem, der holder jorden på plads, opfanger dug om natten og hjælper med at fastholde vandet, når det regner. Det er begyndelsen på en god cirkel.

Større adgang til rent vand

De fleste mennesker her mangler adgang til rent vand. De er måske nødt til at vandre i mange timer hver dag for at hente vand. Det er ofte kvinder og børn, der har denne opgave.

A dug out water hole in a dried out river bed.
Et vandhul gravet i et udtørret flodleje.

Nogle har adgang til “vandkiosker”, hvor de står i kø for at købe vand fra en vandhane. Andre må udse sig flodlejer, hvor de graver huller for at nå ned til grundvandet, der ofte er beskidt og forurenet. I de tilfælde, hvor børnene er nødt til at hjælpe, afskærer det dem fra at gå i skole.

Queue at a so-called water kiosk where you can buy clean water at a low cost.
Kø ved en såkald vandkiosk, hvor man kan købe rent vand til en lav pris.

Better Globe bygger og renoverer skoler i disse områder. Vi stiller bygninger til rådighed med tagrender og store vandtanke, der fyldes op i regnfulde perioder. Disse simple tiltag har ifølge skoleinspektøren for en skole i Sosoma, som Better Globe har støttet, medført dobbelt så stort fremmøde sammenlignet med tiden før, vandtankene blev installeret. Det er lettere for forældrene at sende ders børn i skole, hvis skolen forsyner dem med vand på de varmeste timer om dagen.

Water tanks and gutters financed by Better Globe at a school in Mboti, Kenya.
Vandtanke og tagrender finansieret af Better Globe på en skole i Mboti, Kenya.

Når vi forsyner vores plantager med vand, sørger vi samtidig for, at de omkringliggende samfund får adgang til denne vandforsyning. I mange tilfælde er hjælpen vandcisterner og tagrender. I andre tilfælde brøndboringer. Vi er i stand til at yde denne hjælp takket være bidragene fra donationspakkerne.

Start opsparing i træer eller reserver en plads på et webinar

Hvis du også ønsker at deltage og gøre en god gerning, bidrage til en bedre verden og håndtere din opsparing på en etisk, bæredygtig og langsigtet måde, så brug linket nedenfor.

Du er velkommen til at læse mere her på hjemmesiden, hvis du har andre spørgsmål. Vi har en FAQ side med de 50 oftest stillede spørgsmål, og du kan naturligvis kontakte os på support@betterglobe.com.

Cécile Tartar Jönsson
Åkarp, Sweden

Takket være Better Globe vinder alle. Børn kan gå i skole, folk får arbejde, mikrokredit og mulighed for at løfte sig ud af fattigdom og jeg som investor får penge tilbage. Alle tjener på det! Og selvfølgelig er planeten kun godt af at der plantes træer. Jeg synes, det er en fantastisk og bæredygtig forretningsmodel, som jeg virkelig vil anbefale til alle, jeg kender

Partners

Kontakt os

Hvis du har nogen spørgsmål eller betænkeligheder, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os på support@betterglobe.com

Træplantning reducerer klimatruslen

Det er ingen nyhed, at træer bidrager til at reducere klimatruslen. Allerede i IPCC-rapporten fra 2018 blev det oplyst, at der skulle kræves cirka 1 milliard hektar yderligere skov. Dette svarer til cirka 2 milliarder fodboldbaner med skov, eller et område på størrelse med USA. Men ifølge en ny undersøgelse fra d. 5. juli iLæs mere…