Vores træer

Vores træer

Lokale arter tilpasset semi-ørkenforhold

Better Globe Forestry Ltd (“BGF”) er et skovbrugsfirma og en social virksomhed, der bruger træer som grundlaget for deres forretning. Fortjeneste genereres fra træer og deles med dig som kunde i det norske firma Better Globe AS. Træerne dyrkes i de tørre og halvtørre områder i Østafrika, hvor de hjælper med at skabe de mest betydningsfulde sociale og miljømæssige påvirkninger. De valgte træarter er lokale og godt tilpasset til at vokse i tørre og halvtørre lande.

Lokale forhold, som klimaet hjælper disse tørkebestandige træer med at vokse hurtigt, især under ordentlig pleje fra uddannede teknikere og kyndige lokale landmænd. Nogle arter producerer årlige afgrøder kun få år efter plantning. Disse træer, også kendt som cash-crop træer, genererer indtægter hurtigt.

BGF dyrker primært træer til bæredygtigt tømmer. Træerne genererer indtægter efter 20 år når de høstes og forarbejdes til socialt ansvarlige og bæredygtige produkter af hårdt træ. Virksomheden planter også arter, der beskytter eller interagerer med andre træer. Denne strategi bidrager til den optimale udvikling af alle træerne.

BGF skaber overskud fra den årlige høst af deres cash-crop træer og fra salg af træprodukter af høj kvalitet, såsom møbler fremstillet lokalt til eksport til Europa og andre destinationer. At være rentabel er en forudsætning for virksomheden at udvikle bæredygtige forretningsmodeller og sociale opsøgende programmer. Som tak for at hjælpe med at crowdfunde missionen for at imødegå fattigdom og korruption i Afrika, deler Better Globe-kunder en betydelig del af det overskud de er med til at skabe, når de køber træer og donationspakker.

Mukau – Afrikansk mahogni

BGFs vigtigste art i Kenya er et træ kaldet Mukau på swahili. Det latinske navn er Melia volkensii. Oprindeligt voksede det vildt i Kenya og nogle af nabolandene. Mukau er unik, fordi den trives i tørre semiørken-områder, samtidig med at den leverer et træ af høj kvalitet, der på mange måder ligner det velkendte mahogni-træ. En laboratorietest har vist, at Mukau-træ besidder kvaliteter tæt på både mahogni og teak.

To af BGF's ledere, Jan Vandenabeele og Rino Solberg (grundlægger) ved siden af et 21-år gammelt Mukau træ. Kibwezi, Kenya 2015
To af BGF’s ledere, Jan Vandenabeele og Rino Solberg (grundlægger) ved siden af et 21-år gammelt Mukau træ. Kibwezi, Kenya 2015

Botanisk set er Mukau den samme art som mahogni. Det har alle de kommercielle anvendelser, som mahogni-træet har

For at producere eksklusivt tropisk hårdttræ er BGF forpligtet til at styre deres træplantager på en socialt ansvarlig og bæredygtig måde. Det hårdttræ, der produceres af virksomheden, vil kunne erstatte produkter fremstillet af træer, der i øjeblikket høstes uholdbart fra tropiske skove. Foruden at reducere fattigdomsgraden i Afrika kan træer fra BGF også hjælpe med at modvirke skovrydning i nogle af vores mest biodiverse skove.

Når kontrollen med træeksporten fra regnskove forbedres, vil en træmangel sandsynligvis ramme verdensmarkedet. En sådan udvikling vil give ekstra plads til bæredygtige træprodukter af høj kvalitet, som BGF vil fremstille.

At producere kvalitets Mukau-stiklinger har tidligere været meget dyrt. Som en konsekvens har det været krævende at vinde rentabilitet i en kommerciel skovdrift med disse træer. BGF har imidlertid udviklet en effektiv metode til frøplante-produktion. Både tids- og økonomiske udgifter er faldet betydeligt. BGF kan nu producere sunde Mukau-træplanter på en hurtig og omkostningseffektiv måde.

Moringa – et medicinsk træ

Moringa oleifera træet er den nyeste tilføjelse til BGFs cash-crop træer. Denne art var under evaluering, da BGF blev indarbejdet i Kenya i 2004, men timingen var ikke korrekt. Nu hvor virksomheden har udvidet sit driftsområde til Uganda, er der kommet nye muligheder. Nu ser det ud til, at Moringa vil være træet, der er ansvarlig for at generere den omsætning, der er nødvendig for at betale årligt afkast til Better Globe-kunder.

Da det er tørkebestandigt, passer Moringa-træet pænt ind i BGF-træporteføljen. En anden fordel ved plantning af træet til kontraktbønder i Uganda er, at de stærkt ernæringsmæssige blade kan høstes fem gange om året. Frugt og olie er andre efterspurgte varer, der kan udnyttes kommercielt med Moringa oleifera.

Moringa dyrkes overvejende i Indien og er blandt forbrugere af naturlige sundhedsprodukter, der er kendt for sine mange potentielle sundhedsmæssige fordele. Med Ugandas overlegne jordsundhed og klima er BGF i ​​færd med at lancere en ny og sundere version af denne superfood. Så vær på udkig efter “Ækvator Moringa” – en økologisk superfood til dagligt forbrug.

Acacia Senegal – et gummitræ

Acacia Senegal var en træsort plantet af BGF for at generere årlige indtægter for trækunder. Efter kun fire år kunne træets hærdede saft, gum arabic, høstes. Ved at raffinere saften og derefter sælge den kunne disse træer give indkomst i mange år.

Acacia Senegal med hærdet saft. Kiambere, Kenya, 2015
Acacia Senegal med hærdet saft. Kiambere, Kenya, 2015

Saften, gum arabic, også kendt som Acacia gum, er en efterspurgt vare med mange industrielle og kommercielle anvendelser. I fødevareindustrien vises gum arabic som E414 på fødevareetiketter.

På trods af dets mange anvendelser var en udfordring for BGF det dyre udstyr, der var nødvendigt for at behandle gum arabic lokalt til et produkt af høj kvalitet. Uden at foretage en bemærkelsesværdig investering blev det usandsynligt at sikre rentabilitet. For at forsinke denne beslutning blev det besluttet, at Moringa ville være et bedre alternativ til at sikre overskud til dækning af det årlige afkast til Better Globe-kunder.

Nogen af BGF’s andre træer

For at få succes med træplantagerne tager BGF altid højde for, hvilke træer der trives i et specifikt miljø. Flere træsorter er tilgængelige for at sikre optimal dyrkning på et givet sted. Mens nogle træarter har funktioner som at beskytte mod vinden eller generere en høst til kortsigtede indtægter, dyrkes de fleste træer efter egenskaberne af det træ, de leverer.

En af BGF's ansatte plukker æble mango i Kibwezi, 2015
En af BGF’s ansatte plukker æble mango i Kibwezi, 2015

Træer af sorten “æble mango” er også plantet til høst af frugt til salg. Casuarina træer dyrkes normalt som “vindsejl” omkring plantagerne. Neem træer er blevet plantet for deres egenskaber som et potentielt bioinsekticid (insektafvisende), skønt nyere forskning nu viser, at bladene på Mukau træer kan være langt mere egnede til dette formål. At opdage insektafvisende egenskaber er en ny og meget lovende potentiel kommerciel anvendelse af Melia volkensii, den vigtigste træart, der er plantet af BGF i ​​Kenya.

Opspar nogle af dine penge i træer og hjælp med at reducere fattigdom

Vi inviterer dig til at gøre en forskel i Østafrika, bidrage til en bedre verden og administrere dine opsparinger på en etisk, bæredygtig og langsigtet måde. Klik på linket til vores butik og foretag et socialt ansvarligt køb i dag. Hos os er det rentabelt at gøre en forskel!

Gør godt, bidrag til en bedre verden og tjen penge!
Martin Pedersen
Lund, Sweden

For mig er Better Globe bare den type af opsparing, jeg har ledt efter. Jeg kan lade mine penge gøre noget godt for både mennesker og miljø, mens jeg får et rigtig godt afkast af pengene i lang tid. Jeg ser Better Globe som en fantastisk mulighed for, at jeg kan gå på pension tidligere

Partners

Kontakt os

Hvis du har nogen spørgsmål eller betænkeligheder, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os på support@betterglobe.com

Træplantning reducerer klimatruslen

Det er ingen nyhed, at træer bidrager til at reducere klimatruslen. Allerede i IPCC-rapporten fra 2018 blev det oplyst, at der skulle kræves cirka 1 milliard hektar yderligere skov. Dette svarer til cirka 2 milliarder fodboldbaner med skov, eller et område på størrelse med USA. Men ifølge en ny undersøgelse fra d. 5. juli iLæs mere…